Skip to main content

Gefen produkter og CAT 5 / 6 kabler

Vi anbefaler alle der skal i gang med at installere CAT kabler og Gefen ekstender udstyr, at læse nærværende dokument omhyggeligt – også selvom du har installeret før.

I forbindelse med Gefens kobber baserede ekstender produkter, bruges ofte CAT5 eller CAT6 kabel. Vi har gjort os en del erfaringer, ved installationer hos vore kunder, som vi håber du kan drage nytte af – og helst inden du for trukket kabler rundt i hele din installation. Gefen bidrager naturligvis også med deres erfaring i nedenstående kabel guide.

General Guideline for kabling af Gefen CAT5/CAT6 Ekstenders for : VGA, Composit og Component Video, DVI og HDMI

Alle kabler skal være med faste kobber tråde. På kablet står der ofte “solid core”.

Vi ser af og til, at der bruges bløde kobberkabler. På bløde kobberkabler står der oftest “stranded wires”. På meget korte afstande (under en meter) kan det fungere, men det frarådes på det kraftigste. Lidt populært kan man sige at en meter blødt kabel, svare til ca. 25 meter fast kabel.

Kabel tykkelse på AWG23 er at foretrække, AWG24 kan accepters.

Kabler med højere AWG ( = mindre kobberledere ) er for løst spundet og vil føre til reduktion af den længde et ekstender system kan fungere med. Dette er specielt aktuelt for DVI/HDMI Ekstendere.

Brug kabel uden skærm !

Umiddelbart lyder det ulogisk, men den er god nok. Skærmede kabler har en tendens til at dæmpe signalet og skabe “ekkoer” – begge dele reducere længden mellem enhederne i et ekstender sæt. Hvis det er et ufravigeligt krav, at kablerne skal være skærmede, anbefales kun S/UTP, F/UTP eller FTP kabler og vær sikker på kun at forbinde skærmen med RJ-45 stikkets hus.

CAT5e kabel: 4-par, UTP (U/UTP), AWG23 specificeret i henhold til TIA/EIA-568-B. fmin.=100MHz, for 100BASE-T og 1000BASE-T Ethernet. Class D (ISO/IEC 11801:2002 eller EN 50173-1:2002).

Velegnet til VGA, Composite, Component Video og 1080i/720p ved DVI eller HDMI Ekstendere

CAT6 kabel: 4-par, UTP (U/UTP), AWG23 specificeret i henhold til TIA/EIA-568-B2.1 (EN50288 ), fmin..=250MHz, (ISO/IEC Class E). Vi foreslår fx: Belden Gigaflex 4824LX, Belden Datatwist 1351A.

Velegnet til VGA, Composite, Component Video og 1080p ved DVI eller HDMI Ekstendere

CAT6A: specificeret i henhold til EIA/TIA-568B.2-10 Draft 5.0, fmin..=500MHz, Transmission class EA, AWG23, UTP (U/UTP) ). Vi foreslår fx: Belden 10GX12 eller, DRAKA UC500 23 U/UTP Cat.6a LSHF.

Obligatorisk ved HDMI1.3 og DVI-1CAT6 Ekstender. Velegnet til VGA, Composite, Component Video og 1080p ved DVI eller HDMI Ekstendere

CAT7 kabler anbefales IKKE – De er for stramt spundet, har for høj Skew, for høj dæmpning og dårlig SWR. Kort sagt – de er uegnet til brug med ekstender udstyr.

Ved installationer med faste kobber tråde (solid core) skal der bruges de korrekte RJ-45 stik.

Standard RJ-45 stik er designet til at terminere bløde kobberkabler (stranded wires). Ved faste kobber kabler og specielt ved den store type kabler (AWG23) vil termineringen med forkerte RJ-45 stik, være utilstrækkeligt og føre til dårlig eller manglende signal overførsel. De fleste kabelproducenter anbefaler eller fremstiller selv passende RJ-45 stik.

Herunder er et par eksempler:

Kabelføring skal være direkte mellem enhederne

Det må ikke være noget som helst der bryder kablet – undgå samlinger, krydsfelter, push-down terminaler mv. Dette gælder i høj grad for DVI og HDMI Ekstendere

“Gefen” signaler er ikke TCP/IP

Den data overførsel der sker mellem sender og modtager i et ekstender sæt, har intet med TCP/IP at gøre. Ekstendere kan således ikke integreres i et eksisterende TCP/IP netværk. Det betyder naturligvis at der heller ikke må optræde noget som helst TCP/IP udstyr i kabelføringen mellem enhederne i et ekstender sæt.

Vær omhyggelig med dit kabel

Et CAT5/6 kabel indeholder par snoede kabler. Hvert par er snoet pr. specifikation. Dvs. at hvert par har et helt specifikt antal snoninger pr. meter. Forholdet mellem antallet af snoninger i de enkelte par, er det der gør at kablet kan overføre data over givende længder. Man kan sige, at der er balance i kablet og jo bedre balance der er, jo længer kan signalet føres og jo mindre støj kommer det ind i signalet. Hvis du trækker, bukker, træder, maser eller overbelaster kablet, ødelægger du denne balance og reducere således afstanden mellem sender og modtager. Ved et kvalitets kabel skal der dog en delt overbelastning til, før der for alvor er problemer – omvendt er det med kabler der fraviger de retnings linjer der er beskrevet i dette dokument.

Placer dit CAT5/6 kabel korrekt

Det er almindeligt håndværksskik og kraftigt anbefalet at holde mindst 60 cm. respekt afstand mellem CAT5/6 kabler og stærkstrøms kabler, signal kabler mv. Et CAT5/6 kabel er rimeligt modstandsdygtigt mod elektrostatisk støj, hvorimod der ikke beskyttes mod magnetisk interferens indstråling. Dette gælder i øvrigt også for audio og video kabler.

Phoenix contact “VARIOSUB-RJ45Quickon IP20“, Type: VS–08–RJ45–5–Q/IP20, certificeret til CAT5 og CAT5e. Eller Telegaertner “STX IP20 Field Plug RJ45 J80026A0003″ certificeret til Cat6 I henhold til ANSI/TIA/EIA-568-B.2-10

Og RJ-45 stikkene skal monteres korrekt

Alle CAT kabler, der bruges i forbindelse med Gefens ekstender produkter, skal termineres efter TIA/EIA-568B specifikationerne, da ekstenderne er tilpasset de forskellige snoninger der findes i de fire kabel par, i et CAT kabel.

EDID – muligheden for at spare et af to kabler !

Ved flere af Gefen ekstender produkterne, skal der trækkes to CAT kabler. I nogle tilfælde bruges begge kabler til at overføre billede, USB, RS 232, audio og EDID signaler og her er kravet om to kabler ufravigeligt. Men ved nogle DVI produkter, bruges det ene kabel til billede information og det andet kabel bruges udelukkende til EDID retur signal. I disse tilfælde kan man vælge at droppe det ene kabel og erstatte EDID informationen med en såkaldt “DVI Detective”. Smart hvis man vil udvide en eksisterende installation, uden at trække ekstra kabler eller hvis der er fejl i ét af de to eksisterende kabler!

Kontakt os for nærmere information.

Vil du have denne vejledning som pdf fil – klik her !